fbpx

Qələvi mühitdə Ph dəyişikliyi

Alkalizasiya bu gün sağlam və düzgün qidalanmanın elmi təsdiqidir. Məsələ burasındadır ki, bədənin mühiti bir qədər qələvidir. Hüceyrələr, onların tərkibində gedən kimyəvi reaksiyalar, bağırsaqdakı faydalı bakteriyalar və hətta immunitet sistemi qələvi mühitdə daha yaxşı işləyir.

Bu gün doktor İlhamə Məmmədova
«Qələvi mühitdə Ph dəyişikliyi» haqqında danışacaqdır.

Dr. Ilhamə Mamedova:

Turşu bazasının orqanizmdəki balansı – sağlamlığımız üçün çox vacib bir əsasdır. Bizim vəzifəmiz pH dəyərini 7-dən 14-ə dəyişdirməkdir. Turşu bazası balansı bir çox amildən asılı olaraq dəyişir: ekologiya, ətraf mühit, düzgün olmayan yuxu və əlbəttə ki, qidalanma.

Yüksək turşuluq xroniki xəstəliklərə və endokrin xəstəliklərə səbəb olan iltihaba, maddələr mübadiləsinin pozulmasına, səbəb olur. Bədənimizin reaksiyaları qələvi mühitdə daha yaxşı gedir, məhz buna görə də bütün detoks proqramları alkalizasiyaya yönəlib.

Ölçü miqyası 1-dən 14-ə qədər.

  • 1 ilə 7 arasında turşudur.
  • 7 — 14 qələvi mühitdir.
  • pH-7 neytral mühitdir.

Beləliklə, alkalılaşdırma prosesində aşağıdakı qaydalara riayət olunur:

  • İstifadə olunur:  meyvə və tərəvəz; qələvi su (su meyvə, limon, nanə əlavə etməklə alkalizasiya edilə bilər);
  • Məhdudlaşdırılır:  şəkər, işlənmiş dənli bitkilər,qəhvə, çay, spirt, qırmızı ət, qazlı içkilər, yüksək qlisemik indeksi olan qidaların istehlakını;
  • Kompensasiya edilir: — kalium, kalsium, maqnezium, D vitamini, dəmir, omeqa-3 çatışmazlıqları
  • Diqqət edilir: yuxu rejimi, aerobik məşqlər.

Turşu bazası balansına təsir edən məhsulların qısa siyahısı:

Qələviləşdirən qidalar. Meyvə və tərəvəz (ərik, avokado, yerkökü, banan, çiyələk, alma), limon, alma sirkəsi, zeytun yağı, badam, qoz-fındıq, bitki zülalları, qəhvəyi düyü, yağlı balıq, ədviyyat və incə otlar.
Turşuluq yaradan qidalar. Rafine şəkər, bal, süd və süd məhsulları, ağ çörək, işlənmiş un, irmik, ağ düyü, qırmızı ət, quş əti, yumurta, işlənmiş qidalar, spirt, çay, qəhvə, soda, heyvan yağları, yağ.

Pəhrizlərdə qələviləşdirici qidalar üstünlük təşkil etməlidir.

Maraqlıdır

Maqnezium çatışmazlığının səbəbləri nədir?

Uzun əsrlər boyu insanlar orqanizmə su və qida ilə daxil olan maqneziumun miqdarını yoxlamağa heç ehtiyac duymayıblar. Amma qida sənayesi nə qədər çox inkişaf edirdisə, Qərb insanlarının rasionunda bu element də bir o qədər azalmağa başlayırdı.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *